Bartholin kisti ve absesi

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Gılbaz Akel, vajina girişinin her iki yanında sağlı sollu yer alan 'bartholin' salgı bezlerinin, herhangi bir nedene bağlı olarak tıkanması sonucu ortaya çıkan kist ve abseyle ilgili bilgi verdi.

Temel işlevi cinsel ilişki esnasında kayganlığı sağlaması olan bartholin bezlerinin içinde üretilen kaygan ve şeffaf sıvının, cinsel uyarılmayla birlikte bezin kanalından geçerek vajina girişine boşaldığını belirten Op. Dr. Esra Gılbaz Akel, bartholin kist ve absesinin herhangi bir nedene bağlı olarak bezin kanalının tıkanması sonucu oluştuğunu bildirdi.
   Op. Dr. Akel, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
   Kanal tıkandığında salgı dışarı akamaz ve böylece biriken salgı kanalın genişlemesine ve bölgede içi sıvı dolu bir kitle oluşmasına neden olur. Sıvı içeriği pü içerdiğinde abse, yalnızca salgı sıvısı içerdiğinde kist adını alır.

Bartholin Bezinin Kanalı Neden Tıkanır?
   Üreme çağında olan kadınlarda Bartholin bezinin kanalında tıkanmaya neden olan en önemli etken bakterilerle oluşan enfeksiyonlardır. Bakteriler arasında en sık görülen etkenin bel soğukluğu (gonore) adı verilen hastalığa neden olan bakteri olduğu düşünülmektedir. Bu tür bir tıkanıklık genelde abse gelişimiyle sonuçlanır.
Kanalı tıkayan diğer önemli nedenler arasında bölgeye başka nedenlerle uygulanan cerrahi tedaviler esnasında kanalın tıkanması, bölgede oluşan yaralanmalardan kalan sekeller ve oldukça ender ve genellikle ileri yaşlarda görülen Bartholin bezi kanseri sayılabilir.

Nasıl Belirti Verir?
   Bölgede oluşan bir abse oldukça şiddetli ağrılara neden olur. Bu ağrı zor dayanılır ve ağrı kesicilere zayıf yanıt veren bir ağrıdır ve abse boşaltılmadığı sürece devam eder. Bazı durumlarda abse kendiliğinden patlayarak boşalır ve bu durumda kadın rahatlama hisseder.
Bartholin absesi geçirmiş kadınlarda bu abse ister doktor tarafından boşaltılmış isterse kendi kendine boşalmış olsun, belli bir süre sonunda kanalın tekrar tıkanmasına bağlı olarak bölgede ağrısız bir şişlik oluşmasına neden olabilir. Bartholin kisti adı verilen bu şişlik birkaç santimetre çapında olabileceği gibi bir portakal büyüklüğünde de olabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?
   Bartholin absesi absenin en belirgin olduğu yere yapılacak bir bisturi darbesiyle absenin açılması şeklinde gerçekleştirilir. Bu tedavi kadının ağrılarının dakikalar içinde hafiflemesini ağlar. Abse açıldıktan sonra Bartholin kanalı biraz daha genişletilerek nüks oluşma olasılığı azaltılır. Doktorun bu tedavi sonrası önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak son derece önemlidir.
   Kist tedavisi ise abse tedavisi kadar kolay değildir. Kist bisturiyle açılsa dahi kısa zamanda kanal genellikle tekrar tıkandığından bölgede yeniden kist oluşma olasılığı yüksektir. Bu nedenle kistin etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için ya Bartholin bezi kanalıyla birlikte tümüyle çıkarılmalı veya yeni bir kanal oluşturulmalıdır. Üreme çağındaki kadınlarda genellikle kistin alınmadığı marsupializasyon adı verilen ikinci yol tercih edilir. Ancak bu yöntemle de tekrar eden olgularda bartolin bezi tamamen çıkartılabilir.

Kısırlığa neden olabilir mi?
   Bahsedildiği gibi bartolin bezleri vajen girişinde sağ ve solda yer alan kayganlaştırıcı sıvı sağlayan bezlerdir ve üreme fonksiyonunda işlevi sadece kayganlaşmayı sağlamaktır. Bu nedenle tekrarlayan kist gelişimi nedeniyle bartolin bezinin tek taraflı veya çift taraflı alınmasının kısırlığa neden olması da mümkün değildir.