10 Soruda Kalp Çarpıntısı

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökmen Gemici, sıkça rastlanan bir yakınma olan kalp çarpıntısının nedenleri, risk faktörleri, tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kalp çarpıntısının, genellikle altta yatan önemli bir kalp hastalığına işaret etmediğini belirten Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökmen Gemici, çarpıntı ile birlikte göğüs ağrısı, şiddetli nefes darlığı veya bayılma atakları olanlarda çarpıntının, önemli bir kalp hastalığının habercisi olabileceğini bildirdi. Doç. Dr. Gemici, kalp çarpıntısı hakkında en sık karşılaşılan soruları cevapladı.

1. Kalp çarpıntısı nedir?
    Kişinin kalp atışlarını rahatsız edici şekilde hissetmesine çarpıntı adı verilir. Normal bir insanın kalbi bir günde ortalama 100.000 (yüzbin) kez atar ve normal şartlarda biz bunu fark etmeyiz. Kalp atışlarının çok küçük bir yüzdesinin bile "normal dışı olarak fark edilişi" kendisini çarpıntı olarak gösterebilir.

2. Kalp çarpıntısı nadir bir sorun mudur?
    Hayır. Oldukça sık rastlanır. Genellikle kalp çarpıntısı tek başına altta yatan önenli bir kalp hastalığına işaret etmez.

3. Çarpıntı hangi durumlarda önemli bir kalp hastalığına işaret eder?
    Çarpıntı ile birlikte göğüs ağrısı, şiddetli nefes darlığı veya bayılma atakları olanlarda çarpıntı önemli bir hastalığın habercisi olabilir.

4. Çarpıntı yakınmam var, ne yapmalıyım?
    Tekrarlayıcı olmayan, nadiren gelen, kısa süreli ve göğüs ağrısı/nefes darlığı ya da bayılmanın  eşlik etmediği bir çarpıntı atağı için sadece izlem yeterli olabilir. Ancak tekrarlayıcı olan ve özellikle göğüs ağrısı/nefes darlığı ya da bayılma ile birlikte olan çarpıntı atakları için  kardiyoloji bölümüne başvurmanız önerilir.

5. Kalp dışı organların hastalıkları da kendisini çarpıntı olarak gösterebilir mi?
    Evet. Tiroid bezi hastalıkları (hipertiroidizm), kansızlık (anemi) ve grip dahil her türlü ateşli hastalık ile bazı psikiyatrik bozuklukların ilk belirtisi çarpıntı olabilir.

6. Çarpıntı, bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir mi?
    Evet. Özellikle grip hastalığının semptomatik (destek) tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı antibiyotikler, bazı depresyon ilaçları ile tiroid bezi hastalığında kullanılan bazı ilaçlar kalbinizde bir sorun olmasa da çarpıntıya neden olabilirler.

7. Çarpıntının yemeklerle ya da içeceklerle ilişkisi olabilir mi?
    Evet. Özellikle kafein içeren enerji içecekleri, kahve ve alkol tüketimi çarpıntıya yol açabilir.

8. Çarpıntı ile kalp ritim bozukluğu aynı şey midir?
    Hayır. Genellikle kalpte ritim bozukluğu olması durumunda çarpıntı hissederiz; ancak bazen kalp ritmi tamamen normal olmasına karşılık çarpıntı hissedilebilir.  Bu nedenle çarpıntı ile ritim bozukluğu eşanlamlı değildir.

9. Çarpıntıya yol açan kalp ritim bozukluğu tanısı nasıl konulur?
    Çarpıntı sırasında çekilen elektrokardiyogram (EKG); kalp ritim bozukluğunun tanınmasında en değerli yöntemdir. Ancak kısa süreli çarpıntı atakları olan kişilerde bu ataklar sırasında EKG çekmek mümkün olmayabilir. Bu durumda hastanın kalp ritmi 24 saat boyunca tüm kalp atışlarını kaydedebilen bir cihaz (Holter EKG) takılarak izlenebilir.  Gereği halinde 24 saatten daha uzun süre ritim kaydı yapabilen cihazlar da bulunmaktadır.

10. Kalp ritim bozukluğuna bağlı olan çarpıntıda tedavi seçenekleri nelerdir?
      Bazen çarpıntı nedeni önemli bir ritim bozukluğu olabilir. Bu durumda ritim bozukluğunun düzeltilmesi amacıyla ilaç tedavisi, ablasyon tedavisi (kalp içinde ritim bozukluğuna yol açan odağın yakılması/dondurulması) ya da kalp pili takılması gerekebilir. Günümüzde kalp ritim bozukluklarının önemli bölümü için ilaç tedavisi yeterli olabilirken; nadir görülen bazı kötü huylu ritim bozuklukları için ablasyon ve kalp pili kullanılmaktadır.