Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Abdurrahman Topak, yaz mevsiminde güneş ışınlarının, benler üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.

Benlerin, cilde renk veren hücrelerin (melanin maddesinin) cilt altında yerleşmesi ile oluştuğunu ve bir kısmının doğumsal olduğunu bildiren Topak, ben oluşumunda genetik yapının önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Cilt Hastalıkları Uzmanı Abdurrahman Topak, güneş ışınlarından olumsuz etkilenebilecek cilt ve ben tipleri ile risklerden korunma yollarını şu şekilde açıkladı:

“Açık tenli ve mavi-yeşil gözlü olanlar ile sarı-kızıl saçlı olanlarda ve çilli tenlerde bu benler daha çok oluşmaktadır. Vücuttaki tüm benler tehlikeli değildir. Tahrişe maruz kalan benlerde değişim olabilmektedir. Kemer ve sütyen altında kalan benlere, avuç içi ve ayak tabanındaki benlere dikkat etmeliyiz. Doğuştan mevcut olan benler kahverengimsi tarzda başlayabilir, zamanla kabarmalar olur, bazen üzerinde kıllar olabilir. Doğuştan olan benlerde kanser riski vardır. Sonradan olan benler farklı renk ve şekilde olabilirler. Koyu tenlilerde benler daha koyudur. Atopik benler ise kenarları düzensiz olup açık-koyu kahverenginin birarada bulunduğu benlerdir. Bunlarda kanser riski olabilir.

Benler kozmetik nedenlerle, giysi ve takılarla tahriş oluyorlarsa, malign melanom ihtimali varsa cerrahi olarak çıkartılır. Benler güneşe maruz kalırlarsa hem sayıları artar hem de yapıları bozulur. Özellikle yanık derecesinde güneşe maruz kalma durumlarında kansere çevirme riski artar.

3 ben tipi mevcuttur.
Konjenital Benler : Doğumla beraber veya sırasında oluşurlar. Küçük-orta ve büyük olabilirler. Büyük benler riskli olduğundan plastik cerrahi tarafından alınmalıdır.
Diplastik Benler : Çoğunlukla ergenlik çağında görülürler. Irsi olabilir, tek veya çoklu sayıda olabilir, kahverengi-siyah veya kırmızı lekeler tarzında olabilir.
Edinsel Benler : Çocukluk çağından erişkin çağa kadar herhangi bir yaşta olur. Belli bir zaman sonra büyümesi durur, bazıları yaşlanınca kaybolur.

Benlerinizin neden olabileceği risklerden korunmak için;
Ayda bir kişisel cilt muayenesi önemlidir. Benlerde değişiklik görüldüğünde ya da yeni bir ben fark edildiğinde dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Kişide çok sayıda ben varsa, daha önceden olan deri kanseri öyküsü bulunuyorsa düzenli kontrole gidilmelidir.
Çok sayıda ben ve sıradışı ben var ise dermatolojik olarak kayıt altına alınması faydalı olabilir.
Güneş ile ilişkiler doğru ayarlanmalı, mutlaka güneşten koruyucu ürün kullanılmalıdır. Koruma faktörü 50 ve üzerinde olan güneşten koruyucular sık olarak güneşe maruz kalan alanlara uygulanmalıdır.

Benlerin takibi yapılmalıdır. Özellikle bazı araştırma hastanelerinde “Ben Poliklinikleri” mevcuttur. Buradaki ekip dermatoskopik ve patolojik verileri inceleyerek büyütme sistemleri ile fotoğraflanır. Kanser riskini belirlemek için puanlama sistemi uygulanır. Tüm bilgiler hasta dosyasında toplanır. Ben risk durumuna göre senede bir iki defa işlem tekrarlanır. Mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi ve üzerinde kanayan yara oluşması kanserleşme riski taşır. Deride kahverengi yama şeklinde lekeler oluşur. Zamanla renk koyulaşır ve kalınlaşırsa melanom yönünden incelenmelidir. Burada en önemli nokta erken teşhistir. Erken dönemde melanom cerrahi olarak çıkartılır ve takip altına alınır. İleri evre melanomlar vücudun çeşitli organlarına metastaz yaparlar. Bu evrede cerrahi müdahale sonrası hasta kemoterapi tedavisi altına alınır.”