D vitamini nedir?
Vücuda Faydaları ve Eksikliğinde Meydana Gelen Hastalıklar

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Samim Türegün, D vitaminin önemi ve eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar hakkında bilgiler verdi.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Samim Türegün, D vitamininin esas görevinin alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilimini sağlamak olduğunu ifade etti. D vitamininin son zamanlarda giderek önem kazandığını, vücuttaki işlevlerinin biliniyor olmasına karşın bilinmeyen yeni görevlerinin de farkına varıldığını işaret eden Uzm. Dr. Samim Türegün, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
   Çağımızın birçok korkulan hastalıklarını engellemedeki işlevleri ortaya çıkarıldı. Bu nedenle bu vitamine yeniden değinmekte yarar olacaktır; ve ne yazık ki bol güneşli günler gören bir ülkede yaşamamıza rağmen, toplumumuzda D vitamini eksikliği kışın %60-70'lere çıkmakta, yazın azalmakla beraber %40'larda kalmaktadır.
   D vitamini, cilt altı dokumuzda provitamin olarak ve inaktif  halde bulunmaktadır. Yağ hücrelerimiz ve aldığımız yağlı besinler bu kaynağı sağlamaktadır. Bu kaynaktan aktif hale gelmesi  için derimize direkt olarak belli dalga boyunda ve açıda ultraviole dediğimiz güneş ışınlarının bir çeşidinin gelmesi gerekir. Bu açı öğlen saat 11:00 ile 14:00 arası en uygun durumdadır. Bu saatlerde 15-20 dakikalık bir tüm vücut güneşlenmesi 50000 ile 100000 ünite vitamin oluşturulabilir ve bu miktar 7 ila 10 günlük ihtiyacı karşılar.
   Kapalı yerlerdeki güneş ışığı ve cam arkasından gelen güneş ışığının D vitamini oluşturma yetkisi yoktur. Yine giysilerden sızan güneş ışınlarıda d vitamini oluşturmazlar. Fazla üretilen D vitamini karaciğerde depo edilir ve kullanılabilir. Bu depo bir aylık ihtiyaçtan daha fazla olamaz. Bu nedenle kışın dahi güneşten belli ölçüde yaralanmak gereklidir. Besinlerle alınan veya ilaç şeklinde alınan d vitaminide deri ve karaciğerde birikir. Bu vitaminin aktifleşmesi için karaciğerde 25 hydroksivitamin haline getirilmesi gerekir. Karaciğer elindeki 3 vitamini vücudun istediği oranda aktifleşerek kana verir. Deri yağ hücrelerimizden de bir miktar 25 hydroksid3 kana verilebilir. Oluşan 25hyroksid3 vitamininin gereken miktari suda çözünebilir hale gelmiştir, kana girmiştir ondan sonra dvitaminini bağlayan proteine bağlanır ve hücrelerdeki esas görevini yapabilmesi için böbrekte 1,25 dihyroksid3 vitaminine çevrilir, buna aktifd3 veya kalsitriol adı verilir.
   D vitamininin vücuttaki miktarını saptamada 25-hydoksid3 ölçülerek karar veriliyor. Normal miktarı 30 nanogram arasıdır. 30'un altı eksiklik, 10'un altı ciddi eksiklik olarak değerlendirilir ve ona göre tedavi çeşidi için karar verilir. 70'in üstünde olması da çok istenmez. Bu durum böbrek taşına eğilimi arttırabilir. Fazladan D vitamini almadan doğal şartlarda pek bunun üstüne çıktıgı görülmez.
   D vitamini eksikliğinde ilk şikayetler kas gücünde azalma, kolay yorulma ve kemik ağrıları olmaktadır. Eksiklik devam ederse, kemikler güçsüzleşir ve küçük vuruklarda/düşmelerde kolay kırılır hale gelirler. D vitamini eksikliği süregen hale gelirse diğer sistemleri de etkiler. Bu durum yeni anlaşılmaktadır. Kişinin metabolik ve bağışıklık sisteminde bozulmalara giden hastalıklara yakalanma riski artar. Alerjik hastalıkların sıklığı artar. Tip1 diabet, multipl, skleroz artıyor, tüm kalp ve damar hastalıklarında  artış bunu izlemektedir. Bazı kan kanseri ve lenfomalarda artış, enfeksiyona eğilim bildirmiştir.
   Her yaştan insanın güneşten bu yönde yararlanması toplum sağlığı açısından önem taşır. Herkesin  hekiminin uygun gördüğü aralık ve zamanda 25-hydroksid3 seviyesine baktırması gerekir. Eksiklik halinde hekim tedavisini verecektir. Eskilerin dediği ne güzel bir söz: 'Güneşin girmediği yere hekim girer' sözü.
Sağlıklı günler dilerim.