Op. Dr. L. Murat Deniz / Plastik Rekonsriktüf ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Kanınızdan Gelen Gençlik Aşısı:
PRP Uygulamaları

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Plastik Rekonsriktüf ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. L. Murat Deniz, trombositten zengin plazma'nın (Platelet rich plasma: PRP) tıpta birçok uygulama alanı olan ve medyada son zamanlarda kendinden sıkça söz edilen bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, yara iyileşmesi ve doku onarımında önemli rol oynayan trombositin, hücreden sayıca zenginleştirilmiş plazmanın dokuya enjeksiyonu ile yapıldığını bildirdi.
   Trombositin kanda bulunan ve pıhtılaşma sağlayarak kanamayı engelleyen bir hücre olduğunu ve bu önemli görevine ek olarak zincirleme reaksiyonlar ile yara iyileşmesi ve doku onarımında da çok önemli rol aldığını belirten Deniz, trombositin yapısında gösterilmiş birçok büyüme faktörü, diğer hücreleri uyaran proteinler gibi maddelerin bulunduğunu belirterek; PRP'nin, trombositin bu özelliklerinden yola çıkılarak geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
   Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Plastik Rekonsriktüf ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. L. Murat Deniz, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:
   Hasarlanmış dokuya doğal miktarından daha yoğun trombosit verilirse daha iyi ve hızlı iyileşme sağlanacağı düşünülmüştür. Bugüne kadar yapılan deneysel ve  klinik bilimsel çalışmalarda gerçekten de PRP uygulamalarının düşünüldüğü gibi etkili olduğu ispatlanmıştır. Çok çeşitli kullanım alanları olsa da plastik cerrahide günlük pratikte en çok iyileşmeyen yaralarda (örneğin şeker ve damar hastalarında görülen yaralar) ve yüz gençleştirmede kullanılır. Bazı saç dökülmesi tiplerinde, saç ekimi sonrasında yardımcı tedavi olarak kullanılır. Diğer bölümler tarafından da sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir (örneğin tendon, kemik ve eklem hastalıklarında, bazı damar hastalıklarında).
   Uygulama yapılacak hastadan bir miktar kan alınır. Yöntemin en cazip özelliği de kişinin kendi kanının kullanılmasıdır. Bulaşıcı hastalık riski yoktur. Allerji, hücre uyumsuzluğu gibi sorunlar gelişmez. Hastadan alınan miktar rutin laboratuvar tahlilleri için alınan kandan fazla değildir. Bu kan belli işlemlerden geçirilerek trombosit dışındaki hücrelerden arındırılır. Geriye trombositten zengin bir sıvı kalır. Kullanılacak PRP işte budur. Enjektörlere paylaştırılarak uygulamaya hazır hale getirilir.
   Yara iyileşmesi için PRP  yaranın içine enjekte edilir. Yaraya göre seans sayısı planlanır. Yüz gençleştirme için tek başına veya gerektiğinde diğer operasyonlar ile birlikte uygulanabilir. Üç hafta ara ile 3 seans uygulanır. Bu her sene tekrar edilir. Olumlu etki ödem etkisiyle hemen İlk uygulama sonrasında görülmeye başlar. Uygulama tekrarlandıkça doku yenileme etkisi de ortaya çıkar. Trombosit, içerdiği doğal kimyasallar ile derinin yenilenmesinden sorumlu hücreleri aktifleştirerek hasar onarımına yardımcı olur.
   Teorik olarak dayandığı temeller sağlam, pratik olarak da faydaları biliniyor olsa da tüm yardımcı yöntemler gibi PRP de tek başına bir mucize değildir. Uygun hastada ve gerçekçi beklentilerle uygulama yapılmalıdır. Standart kurallara uyulduğunda ve uzman kişilerce yapıldığında yan etki beklenmez. Fakat standart dışı malzemeler ve uygulamalar neticesinde enfeksiyonlar, dokuda kalıcı hasar ve allerjiler görülebilir. PRP hakkında daha detaylı bilgi cilt uygulamaları için plastik cerrahi ve dermatoloji uzmanlarından, diğer uygulamalar için de ilgili branş uzmanlarından alınabilir.