Uzm. Dr. Ayşin Nalbantoğlu – Çocuk Hastalıkları Uzmanı

Alerjik çocuklar için tedavi yöntemleri

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Nalbantoğlu, belli aralıklarla tekrarlayan ve kesin bir tedavisi olmayan alerjik hastalıkların kontrol altına alınmasında uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yapılan son araştırmaların, anne karnındayken kedi ya da köpek alerjenleri ile karşılaşan çocukların, hayvanlara karşı daha az alerji riski taşıdığını gösterdiğini bildiren Uzm. Dr. Ayşin Nalbantoğlu, alerji riskini artıran faktörlerin; ailede alerjik hastalık olması, yoğun alerjen ortamı, sigara ve kirli atmosferin varlığı, ev tozu, polenler, hayvan alerjenleri gibi çevresel etkenler ve kişinin bağışıklık sisteminin uygunsuzluğu olduğunu belirtti.
   Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Nalbantoğlu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi; "Çocukluk çağı alerji hastalıkları, hep deri döküntüsü olarak algılanır. Ancak solunum, deri ve mide-bağırsak sistemiyle ilgili her bir yakınma alerji bulgusu olabilir. Alerji hastalıklarının en önemli iki özelliği; belli aralıklarla tekrarlaması ve bir tetikleyicinin varlığıdır.

ENGELLENEMEZ FRENLENEBİLİR

Alerjik hastalıklarda tamamen şifa yoktur. Kullanılan ilaçlar, semptomları kontrol altında tutmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye yöneliktir.
 Alerji testleri; tanıyı destekleme, tedaviyi yönlendirme ve alınabilecek önemler konusunda bize yardımcı olmaktadır. Alerji testleri her yaşta yapılabilir ve yaş grubuna göre yapılmalıdır.
   5-6 yaş altı çocuklarda deri testi değil, kandan testler yapılmalıdır. Aşı tedavisi ise; en az altı aylık medikal tedaviye rağmen semptomları kontrol altına alınamamış, tedavi uyumu bozuk, 5 yaş ve üstü çocuklarda tercih edilmelidir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ KABUL EDİYOR!

Yapılan bilimsel çalışmalarda; bebek doğmadan önce evde kedi-köpek bulunmasının, çocuğun hayatına sonradan girmesine nazaran, alerji riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Çünkü çocuk, anne karnında mevcut alerjenler ile karşılaşmakta ve bağışıklık sistemi onu kendinden kabul eder. Daha sonra bunu bir alerji unsuru olarak algılamaz.

ALERJİYE DAVETİYE: STERİL BİR YAŞAM

Alerjik hastalıklar, endüstriyel toplumlarda daha sık görülür. Yapılan çalışmalar; doğal yaşamdan kopmanın, steril ve korumacı yaşamın, alerji riskini artırdığını göstermiştir.
 'Hijyen hipotezi'ne göre; aşırı koruyucu steril yaşam, alerjiye davetiye çıkarıyor. Köy hayatı devam eden ailelerde astım hastalığı; şehirde yaşayan ailelere göre belirgin şekilde azalıyor. Uzmanlar bu durumu; doğal hayattan kopmamaya, geçirilen enfeksiyon sıklığına, her enfeksiyonda antibiyotik kullanılmamasına ve bazı enfeksiyonların doğal atlatılmasına bağlıyor.

ÇOCUK, HASTALIK PSİKOLOJİSİNE SOKULMAMALI

Çocuğun alerjik olması; genellikle ailenin ve kendisinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Ancak bu durum, hastalığın varlığından değil; ailenin aşırı koruyucu tutumundan kaynaklanıyor. Çünkü çocuğun hastalığıyla birlikte aile de hastalık psikolojisine giriyor, bunu bir çıkmaz olarak görüyor.
   Aileler, zamanla çocuğun yaşaması gereken 'çocukluk hayatına' sınırlama getiriyor. Ancak hekimler olarak biz bunu istemiyoruz. Çocukların; toplumdan soyutlanmayan, sporunu yapan ve hayata pozitif bakan bireyler olmalarını istiyoruz.

ALERJİK ÇOCUKLARDA TEDAVİ YOLARI
   K
oruyucu yöntemler: Ailesinde şiddetli alerjisi olan çocukların, bebeklik döneminde; alerjen grupta sayılan gıdalara (süt ve süt ürünleri, yumurta beyazı, tropikal meyveler, deniz ürünleri, kabuklu yemişler) daha geç başlanması önerilir. Doğumu takiben evcil hayvanın ev içine ve özellikle yatak odasına sokulmamasına, ortamın rutubetli olmamasına, sigara içilmemesine dikkat edilmeli.
   Medikal Tedavi: Çocuk alerjisi uzmanı bir hekim tarafından uygun medikal tedavi planlanarak birtakım ilaçlar kullanılabilir.

YASAKLAR ÇOCUĞUN ŞİKAYETLERİNİ ARTIRIR

Alerjik çocuğu olan aileler; hastalıktan korkmamalı ve onunla birlikte yaşamayı öğrenmeli.
   Çocuğunuzdan daha fazla hasta psikolojine girip onun hayatını zehir etmeyin. Çocukluğunu yaşamasına izin verin.
   Yasaklar, alerjik çocuğun hastalığını ağırlaştırabilir. Aileler bu anlamda çocukların neredeyse tüm hayatlarını kısıtlıyorlar. Oysa yasaklar listesi; çocuğu anksiyeteye sokar ve var olan yakınmalarının artmasına neden olur.
   Spor yapmasına izin verin. Çocuk, ilacını kullandığı sürece istediği sporu yapmak da serbesttir.